Lenen en opvragen van materialen2023-04-17T16:02:42+02:00

Lenen en opvragen van materialen

Leden van de Praktizijn hebben direct toegang tot actuele en relevante juridische literatuur. Uitleenbare materialen kunt u aanvragen en ophalen in de bibliotheek.

Boeken lenen

Uitleenbare materialen kunnen in de bibliotheek, telefonisch, per mail of via de catalogus worden aangevraagd. De standaard uitleentermijn voor bibliotheekmaterialen is twee weken. Deze termijn kan worden verlengd tenzij een andere lener het boek gereserveerd heeft.

Niet uitleenbare boeken

Niet-uitleenbare boeken kunt u zelf uit de kast pakken en lezen in de bibliotheek. In de online catalogus staat aangeven of een publicatie kan worden geleend.

Tijdschriftenartikelen en jurisprudentie

Tijdschriften en jurisprudentiebladen worden niet uitgeleend. De artikelen van in de bibliotheek aanwezige jaargangen zijn ter plekke te kopiëren of bij ons aan te vragen.

Digitale publicaties

Het aantal boeken, reeksen en bundels dat open-access wordt gepubliceerd neemt toe. Deze nemen wij ook op in onze catalogus.  Daardoor is naast de papieren editie van een publicatie steeds vaker een verwijzing naar de open access versie in onze catalogus te vinden. Via de website worden 100.000 tijdschriftartikelen getoond. De Praktizijnsbibliotheek beschrijft alle juridische open access- artikelen op dezelfde wijze en onder hantering van dezelfde criteria als de regulier gepubliceerde (tijdschrift)artikelen.  We willen hiermee vrij toegankelijke artikelen beter onder de aandacht te brengen van onze leden. Bovendien is een grote collectie gedigitaliseerde publicaties te lezen in de bibliotheek.

Archiefaanvragen

Oude drukken van handboeken, oudere literatuur en jaargangen van tijdschriften en jurisprudentiebladen worden bewaard in het archief. Deze kunnen op aanvraag worden geleverd. Tweemaal per week gaan we naar het archief op een locatie buiten de rechtbank.

Kastindeling

We hebben een plattegrond gemaakt waarop de indeling van de kasten op overzichtelijke wijze wordt getoond. Deze hangt op verschillende plaatsen in de bibliotheek.

Klik hier voor de plattegrond

Openingstijden

De Praktizijns bibliotheek is geopend op werkdagen van 8.30-17.30 uur. Let op: de scanstraat van de rechtbank sluit om 17.00 uur. Na 17.00 uur is de rechtbank niet meer toegankelijk voor nieuwe bezoekers.

De Praktizijn kent verschillende soorten van dienstverlening met de volgende tariefstelling.

Zoekvragen op basis van citatie
De meestgestelde vragen betreffen een artikel of een boek op basis van citatie. Voor een deel kunnen we deze vragen beantwoorden door uit een databank het gevraagde te kopiëren en aan de advocaat te mailen. Voor een ander deel moeten we scans te maken van niet-digitale boeken of tijdschriften en deze te mailen. Vanzelfsprekend kost de eerste wijze van beantwoorden relatief minder tijd dan de tweede. Dit is terug te zien in de tarieven die we voor deze service vragen:

Zoekvragen citatie
(ongeacht # documenten)
Exclusief 21% BTW Exclusief 21% BTW
Digitaal Niet-digitaal
1-25 pagina’s € 5,30 € 15,90
26-50 pagina’s € 5,30 € 26,50
>50 pagina’s € 7,95 Op aanvraag

 

Inhoudelijke zoekvragen
Regelmatig krijgen we inhoudelijke vragen waarbij wij zelf op zoek gaan naar relevante literatuur. Met deze service willen we advocaten actief ondersteunen in het zoeken naar inhoudelijke informatie voor een zaak/casus. Wij zoeken maximaal een half uur per vraag. Deze service is gratis.

Kopieën in de bibliotheek 

Leden kunnen in de bibliotheek zelf kopieën maken of deze bij een baliemedewerker aanvragen.

Aanwinstenlijsten week 24 en 25 online

Vandaag hebben we de nieuwe aanwinstenlijsten op deze pagina geplaatst, het gaat om boeken en tijdschriftartikelen. Lees meer

23 juni | 2023|
Advertentie

 

Titel

Ga naar de bovenkant