Bestuursrecht

De resultaten van mei 2024

Waardering ChatGPT 4 – nog niet beoordeeld

Waardering ChatGPT 3.5 – nog niet beoordeeld

Casus

“Hoe specifiek mag de Nederlandse bestuursrechter in tussenuitspraken aanwijzingen geven aan een arts-adviseur van het bestuur? Wat is de grondslag hiervoor en wat zijn de vijf belangrijkste uitspraken en juridische literatuur op dit gebied? Het antwoord is bedoeld voor een jurist.”

Het antwoord van ChatGPT 4

De Nederlandse bestuursrechter heeft in tussenuitspraken de mogelijkheid om aanwijzingen te geven aan een arts-adviseur van het bestuur. Dit is met name relevant in zaken waar de medische beoordeling een centrale rol speelt, zoals in geschillen over arbeidsongeschiktheid, uitkeringen of medische keuringen. Hieronder volgt een uitleg over de grondslag voor deze praktijk, gevolgd door een overzicht van relevante uitspraken en juridische literatuur.

Grondslag voor aanwijzingen door de bestuursrechter

Artikel 8:47 Algemene wet bestuursrecht (Awb): Dit artikel biedt de rechter de mogelijkheid om een deskundige te benoemen voor het instellen van een onderzoek. Hoewel dit artikel primair ziet op de benoeming van een onafhankelijke deskundige, kan het ook de basis vormen voor interactie met reeds betrokken medisch adviseurs, in het kader van het verkrijgen van een compleet en helder medisch advies.

Zorgvuldigheidsbeginsel: De rechter moet erop toezien dat de besluitvorming door het bestuursorgaan op zorgvuldige wijze tot stand komt. Hierbij kan het noodzakelijk zijn dat de rechter specifieke aanwijzingen geeft over hoe een medisch advies tot stand moet komen.

Recht op een eerlijk proces (artikel 6 EVRM): Dit recht impliceert dat alle partijen de kans moeten krijgen om hun zaak behoorlijk te bepleiten. In dit kader kan het nodig zijn dat de rechter aanwijzingen geeft om te waarborgen dat medische rapportages volledig en correct zijn.

Belangrijkste uitspraken

Centrale Raad van Beroep, 2017: In deze uitspraak werd benadrukt dat een medisch adviseur op onpartijdige en onafhankelijke wijze moet adviseren, en dat de rechter kan ingrijpen als dit niet het geval is.

Raad van State, 2015: Hier werd geoordeeld dat het bestuursorgaan niet zonder meer mag afgaan op het advies van de eigen arts-adviseur zonder dit kritisch te toetsen, en dat de rechter hier richtinggevende vragen over mag stellen.

Centrale Raad van Beroep, 2013: Deze zaak illustreert dat de rechter verduidelijkende vragen kan stellen aan de medisch adviseur indien het advies onvoldoende gemotiveerd lijkt.

Rechtbank Amsterdam, 2018: In deze zaak werd een medisch adviseur opgedragen om het eerdere advies te herzien met inachtneming van specifieke door de rechter gegeven aanwijzingen.

Raad van State, 2012: Deze uitspraak bevestigt dat de rechter actief mag interveniëren als blijkt dat een medisch advies essentiële gebreken vertoont of belangrijke aspecten negeert.

Belangrijke juridische literatuur

“Medisch advies in het bestuursrecht” door J. Janssen: Dit boek gaat diep in op de rol van medisch adviseurs in bestuursrechtelijke procedures en de interactie met de rechtspraak.

“De rol van de rechter in bestuursrechtelijke geschillen” door A. Claes: Dit werk behandelt hoe de bestuursrechter omgaat met deskundigenadviezen, inclusief die van artsen-adviseurs.

“Bestuursrechtelijke principes en medisch advies” door B. van Zelst: Een analyse van jurisprudentie en literatuur over de verhouding tussen rechterlijke aanwijzingen en de onafhankelijkheid van medische advisering.

“Jurisprudentie Bestuursrecht” (periodieke publicatie): Bevat verzamelingen van relevante uitspraken waarbij medisch adviseurs betrokken waren, met commentaar en duiding.

“Deskundigenbewijs in het bestuursrecht” door L. Verheij: Focus op de manier waaropbestuursrechters omgaan met deskundigenbewijs, waaronder medisch advies.

Deze bronnen en uitspraken bieden een stevig fundament voor de praktijk van rechterlijke aanwijzingen aan medische adviseurs binnen het Nederlandse bestuursrecht. Het is belangrijk dat dergelijke aanwijzingen binnen de kaders van de wet blijven en gericht zijn op het verzekeren van een zorgvuldige en eerlijke besluitvorming.

Het antwoord van ChatGPT 3.5

De Nederlandse bestuursrechter kan in tussenuitspraken aanwijzingen geven aan een arts-adviseur van het bestuur binnen de grenzen van het geschil en de toepasselijke wet- en regelgeving. De grondslag hiervoor ligt in artikel 8:72, lid 5, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), waarin staat dat de bestuursrechter het bestuursorgaan kan opdragen een nieuw besluit te nemen of een andere handeling te verrichten. Deze opdracht kan tevens instructies bevatten voor het verrichten van nader onderzoek, waarbij de bestuursrechter specifieke aanwijzingen kan geven aan een deskundige, zoals een arts-adviseur.

Belangrijke uitspraken op dit gebied zijn onder andere:

ABRS 29-03-2017, ECLI:NL:RVS:2017:884 – Hierin heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aanwijzingen gegeven aan een deskundige om nader onderzoek te verrichten naar medische aspecten in een geschil over een medische keuring voor een vergunning.

CRvB 20-06-2018, ECLI:NL:CRVB:2018:1932 – De Centrale Raad van Beroep heeft in deze uitspraak specifieke instructies gegeven aan een medisch deskundige met betrekking tot het uitvoeren van een medisch onderzoek in het kader van een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling.

ABRS 12-06-2019, ECLI:NL:RVS:2019:1882 – In deze uitspraak heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aanwijzingen gegeven aan een medisch adviseur om nader onderzoek te verrichten naar de medische situatie van een vreemdeling in het kader van een verblijfsvergunning.

CRvB 15-04-2020, ECLI:NL:CRVB:2020:902 – Hierin heeft de Centrale Raad van Beroep specifieke aanwijzingen gegeven aan een verzekeringsarts inzake het verrichten van een medische beoordeling voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

ABRS 07-10-2021, ECLI:NL:RVS:2021:2261 – In deze uitspraak heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instructies gegeven aan een deskundige om een aanvullend medisch onderzoek te verrichten in het kader van een geschil over een medische indicatie voor een voorziening.

Juridische literatuur die relevant kan zijn op dit gebied omvat:

“Handboek Algemene Wet Bestuursrecht”, onder redactie van J.E.M. Polak, C.N.J. Kortmann en P.J.J. van Buuren.

“Tekst & Commentaar Algemene wet bestuursrecht”, onder redactie van T. Barkhuysen, J.L. Boxum, W. Konijnenbelt en G.A. van der Veen.

“Rechtspraak Bestuursrecht”, een tijdschrift met actuele uitspraken en annotaties op het gebied van het bestuursrecht.

“Bestuursrecht in de sociale rechtsstaat”, onder redactie van J. Brouwer, T. Barkhuysen, M. Schreuder, W. Voermans en R. Ortlep.

“Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht”, een tijdschrift met wetenschappelijke artikelen en jurisprudentie op het gebied van het bestuursrecht.

Deze bronnen bieden een brede en diepgaande analyse van de regels en jurisprudentie met betrekking tot de bevoegdheid van de Nederlandse bestuursrechter om aanwijzingen te geven aan deskundigen, waaronder ook artsen-adviseurs, in tussenuitspraken.

Korting op abonnementen Legal Bytes

De Praktizijn werkt samen met het nieuwe online platform Legal Bytes (www.legalbytes.nl). Leden van de Praktizijns-Sociëteit krijgen korting op vrijwel het gehele aanbod. Een abonnement op Legal Bytes geeft direct toegang tot meer dan 300 juridische on-demand video’s (gelijk aan minimaal 30 PO-punten). Leden van Lees meer

12 april | 2024|
Advertentie

 

Ga naar de bovenkant