Arbeidsrecht/Sociale zekerheidsrecht

De resultaten van juli 2024

Waardering ChatGPT 4 – nog niet beoordeeld

Waardering ChatGPT 3.5 – nog niet beoordeeld

Casus

Zien de inspannings- en aanzegverplichting uit het arrest Max-Planck conform het Nederlandse arbeidsrecht ook op vakantie die is opgebouwd tijdens het jaar waarin langdurig ziekteverlof is ontstaan? Het antwoord is bedoeld voor juristen.

Het antwoord van ChatGPT 4


Ja, de inspannings- en aanzegverplichting uit het arrest Max-Planck is van toepassing op vakantie die is opgebouwd tijdens het jaar waarin langdurig ziekteverlof is ontstaan, conform het Nederlandse arbeidsrecht. Dit antwoord is gebaseerd op zowel het Europese recht als het Nederlandse arbeidsrecht.

Europese Context: De zaak Max-Planck betreft het Europese Hof van Justitie-arrest (C-684/16 Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften eV tegen Shimizu) waarin gesteld wordt dat werkgevers een actieve rol moeten spelen om ervoor te zorgen dat werknemers in staat worden gesteld om hun wettelijke recht op betaalde jaarlijkse vakantie te benutten. Dit omvat het informeren van werknemers over hun recht op vakantie en de mogelijke verlies van dit recht indien niet opgenomen binnen de relevante termijn.

Implementatie in Nederlands Recht: In Nederland, volgens artikel 7:638 Burgerlijk Wetboek, bouwen werknemers vakantiedagen op ook tijdens periodes van ziekte. Het Europese principe, zoals neergelegd in het arrest Max-Planck, heeft geleid tot de interpretatie dat werkgevers een duidelijke informatieverplichting en inspanningsverplichting hebben om werknemers aan te zetten tot het opnemen van vakantiedagen. Dit geldt ook voor dagen opgebouwd tijdens ziekte.

De Nederlandse wetgeving en rechtspraak ondersteunen het principe dat ziekte geen belemmering vormt voor de opbouw van vakantiedagen en dat werkgevers proactief moeten handelen om de rechten van werknemers te beschermen. Dit is verder versterkt door de rechtspraak op Europees niveau, die duidelijk maakt dat deze verplichtingen gelden ongeacht de omstandigheden van ziekte of de duur ervan.

Het is dus van belang voor werkgevers om niet alleen te zorgen dat werknemers op de hoogte zijn van hun vakantieaanspraken, maar ook om hen actief aan te moedigen deze rechten te gebruiken, vooral wanneer deze rechten dreigen te vervallen.

Deze verplichtingen zijn dus ook van toepassing op de vakantiedagen die opgebouwd worden tijdens een periode van langdurig ziekteverlof. Werkgevers moeten deze werknemers expliciet en tijdig informeren over hun recht op vakantie en de mogelijkheid bieden om deze vakantiedagen op te nemen, evenals de consequenties van het niet opnemen ervan.

Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot situaties waarin werknemers recht hebben op financiële compensatie voor niet-opgenomen vakantiedagen aan het einde van de arbeidsovereenkomst, vooral als de werkgever niet kan aantonen dat hij de werknemer adequaat heeft geïnformeerd en in staat heeft gesteld de vakantie op te nemen.

Het antwoord van ChatGPT 3.5


Ja, de inspannings- en aanzegverplichting uit het arrest Max-Planck is ook van toepassing op vakantie die is opgebouwd tijdens het jaar waarin langdurig ziekteverlof is ontstaan, volgens het Nederlandse arbeidsrecht.

Dit antwoord is gebaseerd op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Schultz-Hoff en Stringer (gezamenlijk bekend als het Max-Planck-arrest). Het Hof heeft bepaald dat werknemers tijdens ziekteverlof het recht behouden op vakantieopbouw zoals vastgelegd in de Europese Arbeidstijdenrichtlijn. In Nederlandse wetgeving is deze richtlijn geïmplementeerd via onder andere de Arbeidstijdenwet en het Burgerlijk Wetboek. Dit betekent dat vakantiedagen blijven opbouwen tijdens ziekteverlof en niet automatisch komen te vervallen na een bepaalde periode van ziekte.

De verplichting voor werkgevers om ervoor te zorgen dat werknemers daadwerkelijk hun vakantiedagen kunnen opnemen en daarbij een inspanningsverplichting hebben, geldt dus ook voor vakantiedagen die zijn opgebouwd tijdens langdurig ziekteverlof. Dit is in lijn met de bescherming van werknemersrechten zoals vastgesteld door het Europese Hof van Justitie.

30% korting op online content Sdu voor sociaal advocaten

Sdu heeft tijdelijk een uniek aanbod voor sociaal advocaten. Op een flink aantal titels ontvangen sociaal advocaten 30% korting bij de aanschaf van een (online only) abonnement. Deze aanbieding geldt uitsluitend voor deelnemers aan het project ter ondersteuning van de sociale advocatuur. Het aanbod betreft een jaarabonnement met een Lees meer

4 december | 2024|
Advertentie

 

Ga naar de bovenkant