Algemeen (Wetgeving)
De resultaten van september 2024
Waardering ChatGPT 4o – ****
Waardering ChatGPT 4o mini – ***
Waardering Claude – nog niet beoordeeld
Waardering Gemini – nog niet beoordeeld
Casus
Casus:
Wat was op 31 december 2014 de wettelijke strafmaximum voor art. 420bis, 420ter en 420quater Sr?
Ons antwoord:
- Art. 420bis Sr: Als schuldig aan witwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie
- Art. 420ter Sr: Hij die van het plegen van witwassen een gewoonte maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.
- Art. 420quater Sr: Als schuldig aan schuldwitwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Het antwoord van ChatGPT 4o
Op 31 december 2014 waren de wettelijke strafmaxima voor de artikelen 420bis, 420ter, en 420quater van het Wetboek van Strafrecht (Sr) als volgt:
1. Artikel 420bis Sr (Witwassen)
Artikel 420bis Sr betreft het basisdelict van witwassen. Het strafmaximum op 31 december 2014 was:
Gevangenisstraf van ten hoogste 6 jaren of een geldboete van de vijfde categorie
2. Artikel 420ter Sr (Gewoontewitwassen)
Artikel 420ter Sr ziet op gewoontewitwassen, dat wil zeggen het witwassen van geld of goederen door iemand die van dit handelen een gewoonte heeft gemaakt. Het strafmaximum op 31 december 2014 was:
Gevangenisstraf van ten hoogste 8 jaren of een geldboete van de vijfde categorie.
3. Artikel 420quater Sr (Schuldwitwassen)
Artikel 420quater Sr betreft schuldwitwassen, waarbij sprake is van witwassen door iemand die redelijkerwijs had moeten vermoeden dat de goederen afkomstig zijn uit enig misdrijf. Het strafmaximum op 31 december 2014 was:
Gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaren of een geldboete van de vierde categorie.
Conclusie: Wettelijke Strafmaxima per 31 december 2014
- Art. 420bis Sr: Gevangenisstraf van maximaal 6 jaren of geldboete van de vijfde categorie.
- Art. 420ter Sr: Gevangenisstraf van maximaal 8 jaren of geldboete van de vijfde categorie.
- Art. 420quater Sr: Gevangenisstraf van maximaal 2 jaren of geldboete van de vierde categorie.
Deze strafmaxima waren op 31 december 2014 van kracht volgens de geldende wetgeving op dat moment.
Het antwoord van ChatGPT 4o mini
Op 31 december 2014 waren de wettelijke strafmaximums voor de artikelen 420bis, 420ter en 420quater van het Wetboek van Strafrecht (Sr) als volgt:
- Artikel 420bis Sr (Vervalsing van documenten):
- Maximum straf: Zeven jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie.
- Artikel 420ter Sr (Vervalsing van het zegel of de handtekening):
- Maximum straf: Zeven jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie.
- Artikel 420quater Sr (Vervalsing van gegevens):
- Maximum straf: Zeven jaren gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie.
Toelichting
- Strafmaximum: Het strafmaximum is de hoogste straf die door de wet kan worden opgelegd voor een bepaalde overtreding. In deze gevallen is dat zeven jaar gevangenisstraf, wat wijst op de ernst van de delicten die verband houden met vervalsing en fraude.
- Geldboetes: De geldboetes zijn ingedeeld in categorieën. De vierde categorie verwijst naar aanzienlijke boetes, die kunnen oplopen tot € 20.500,- op dat moment (de exacte bedragen kunnen variëren door wijzigingen in de wetgeving).
Relevante Context
De artikelen 420bis, 420ter en 420quater Sr richten zich op verschillende vormen van vervalsing en zijn gericht op het beschermen van de integriteit van documenten en gegevens, wat van groot belang is in het kader van juridische en financiële transacties.
Indien er verdere vragen zijn over de toepassing of interpretatie van deze artikelen, laat het gerust weten!
Het antwoord van Claude
Om deze vraag nauwkeurig te beantwoorden, moeten we kijken naar de wettekst van het Wetboek van Strafrecht zoals die gold op 31 december 2014. Het is belangrijk om op te merken dat de wetgeving rond witwassen sindsdien is gewijzigd, maar we concentreren ons hier op de situatie eind 2014.
Per 31 december 2014 waren de strafmaxima voor de genoemde artikelen als volgt:
- Artikel 420bis Sr (opzettelijk witwassen): Het strafmaximum was een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie.
- Artikel 420ter Sr (gewoonte maken van witwassen): Het strafmaximum was een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of een geldboete van de vijfde categorie.
- Artikel 420quater Sr (schuldwitwassen): Het strafmaximum was een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vijfde categorie.
Enkele belangrijke opmerkingen:
- De geldboete van de vijfde categorie bedroeg op dat moment maximaal € 81.000 (dit bedrag wordt periodiek aangepast).
- Bij alle drie de bepalingen was er sprake van een of-of-constructie: of gevangenisstraf of een geldboete, niet beide tegelijk.
- Er waren geen specifieke strafverzwarende omstandigheden opgenomen in deze artikelen zelf. Wel konden algemene strafverzwarende omstandigheden uit het algemene deel van het Wetboek van Strafrecht van toepassing zijn.
- Op 1 januari 2015 is er een wetswijziging in werking getreden die de strafmaxima voor witwassen heeft verhoogd, maar deze valt buiten het bestek van de vraag.
Deze informatie is gebaseerd op de wettekst zoals die gold op de gevraagde datum. Voor een volledig begrip van de toepassing van deze bepalingen in de praktijk zou men ook de relevante jurisprudentie uit die periode moeten raadplegen. Bovendien is het voor juristen van belang om zich bewust te zijn van de latere wetswijzigingen op dit gebied, aangezien die de huidige rechtspraktijk beïnvloeden.
Het antwoord van Gemini
Om je een precies antwoord te geven op deze vraag, zou ik de specifieke wetgeving en jurisprudentie van 31 december 2014 moeten raadplegen.
Het strafrecht is namelijk een dynamisch rechtsgebied waar regelmatig wijzigingen in plaatsvinden. Strafbare feiten en de bijbehorende straffen kunnen in de loop der tijd worden aangepast.
Wat ik wel kan doen, is je een algemene aanwijzing geven:
- Raadpleeg een jurist of advocaat: Zij hebben toegang tot de meest recente wetgeving en jurisprudentie en kunnen je een nauwkeurig antwoord geven op jouw vraag.
- Zoek in een juridische database: Er zijn verschillende juridische databases waar je zelf op zoek kunt gaan naar de relevante wetgeving en jurisprudentie van die specifieke datum. Voorbeelden hiervan zijn Rechtspraak.nl en Kluwer Navigator.
- Neem contact op met het Openbaar Ministerie: Zij kunnen je mogelijk ook informatie geven over de strafbepalingen die op die datum golden.
Waarom is het belangrijk om de exacte strafbedreiging te kennen?
Het kennen van de strafbedreiging voor een bepaald strafbaar feit is belangrijk omdat:
- Je een beter beeld krijgt van de ernst van het feit: De hoogte van de straf geeft een indicatie van de maatschappelijke afkeuring van het gedrag.
- Je weet waar je aan toe bent als je verdacht wordt van een strafbaar feit: De strafbedreiging kan invloed hebben op de keuze om al dan niet mee te werken met het onderzoek.
Let op:
- Dit is geen juridisch advies: Het is belangrijk om te benadrukken dat dit antwoord geen juridisch advies is. Voor persoonlijk juridisch advies moet je altijd een jurist of advocaat raadplegen.
- De situatie kan per geval verschillen: De straf die uiteindelijk wordt opgelegd, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden van de dader en de strafmaat die door de rechter wordt bepaald.
Wil je meer weten over witwassen en de artikelen 420bis, 420ter en 420quater Sr?
Ik kan je wel wat algemene informatie geven over deze artikelen:
- Artikel 420bis Sr: Dit artikel betreft opzetwitwassen. Hierbij gaat het om het verbergen of verhullen van de criminele herkomst van geld of goederen.
- Artikel 420ter Sr: Dit artikel gaat over gewoontewitwassen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat iemand regelmatig betrokken is bij witwaspraktijken.
- Artikel 420quater Sr: Dit artikel betreft schuldwitwassen. Hierbij is er sprake van een verwijtbaar gebrek aan zorgvuldigheid.
Wil je meer weten over deze artikelen of over witwassen in het algemeen?
Laat het me weten!
Intervisie bij de Praktizijn
De Praktizijnsacademie biedt vanaf januari 2023 intervisie aan. Hiertoe heeft de Praktizijn door de NOvA gecertificeerde begeleiders bereid gevonden om mee te doen in dit programma. Net zoals bij onze GIO-diensten gaan we uit van deelname in een vaste groep met bijeenkomsten van telkens twee uur. Hiermee bevorderen we de Lees meer
Advertentie