Het is in Nederland een veelgehoorde vraag: staat de rechtsstaat onder druk? Het vertrouwen in de politiek en overheidsinstanties is, in de nasleep van onder meer ‘Groningen’ en de toeslagenaffaire, laag. Na de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 haastten de coalitiepartners zich in hun hoofdlijnenakkoord tot uiting te brengen dat zij zich zullen bewegen binnen de grenzen van de grondwet, de grondrechten, de democratie en de rechtsstaat. Dit roept de vraag op: wat betekent dat, binnen deze grenzen bewegen? Welke fundamenten beoogt de rechtsstaat te waarborgen, op welke manier, en waar ligt de grens? Welke rol is weggelegd voor de verschillende overheidsinstanties, waaronder niet in de laatste plaats de rechterlijke macht (vgl. het voorstel om de representativiteitseisen voor algemeen belangacties aan te scherpen)? Is er sprake van een veranderend perspectief vanuit de samenleving, in het licht van ontwikkelingen als technologische innovatie en verdere globalisering.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november 2024, iets meer dan een week voor het Praktizijns-symposium. Met de deelname van Donald Trump hebben de bovengenoemde thema’s ook daar een prominente plaats in het publieke debat, tegen de achtergrond van de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers in 2021 en de verschillende tegen hem aanhangige juridische procedures. Hoe wordt in de Verenigde Staten aangekeken tegen de rechtsstaat, en hoe verhoudt zich dat tot de situatie in Nederland en in de Europese Unie in bredere zin?
Het mini-symposium vindt voorafgaand aan het Praktizijnsdiner plaats in The Grand, aanvang is om 16.00 uur. Aanmelden kan middels dit formulier.