Bas Visée

Bas Visée is corporate partner en een van de oprichters van Rutgers & Posch. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en financieel recht en heeft zeer veel ervaring met fusies, overnames, joint ventures, corporate governance en bescherming van beursvennootschappen. Bas is huisadvocaat van enkele grote, internationale ondernemingen die hij adviseert over strategische vraagstukken en helpt bij de oplossing van complexe geschillen.
Bas begon zijn carrière als advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en werd daarna hoofd van de juridische afdeling van de Nederlandse Spoorwegen. Van 1998 tot 2013 was hij corporate partner bij Houthoff en verder was hij tien jaar lang rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Arnhem. Bas doceert bij de Stichting Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen en is fellow bij het Zuidas Instituut voor Financieel Recht en Ondernemingsrecht (ZIFO) van de Vrije Universiteit.

 

Waarom heb ik dit juridische boek gekozen?
In het tweede deel van mijn stage werd Peter van Schilfgaarde, die net was overgestapt naar De Brauw, mijn patroon. Ik ging meteen zijn Van de BV en de NV lezen omdat ik aan de Leidse universiteit weinig onderwijs over vennootschapsrecht had gekregen. Van de BV en de NV is een helder geschreven boek dat een mooi overzicht geeft van het ondernemingsrecht. Bijzonder is dat Van Schilfgaarde aandacht besteedt aan de gebondenheid van de vennootschap aan derden, de ondernemingsraad, regels die relevant zijn voor beursvennootschappen en aan Europees vennootschapsrecht. Deze onderwerpen ontbreken in veel andere handboeken over vennootschapsrecht. Het was goed dat ik Van de BV en de NV had bestudeerd want Van Schilfgaarde kon vaak aan mij vragen: “wat zegt mijn gele boek?”, als wij een zaak bespraken. Dat moest ik dan wel paraat hebben.
In mijn tijd bij De Brauw kreeg ik van Van Schilfgaarde steeds de nieuwe drukken van zijn boek. Daarna ben ik nieuwe drukken van Van de BV en de NV gaan kopen. Voor mij is het nog steeds vaak het eerste boek dat ik grijp als ik iets op het gebied van vennootschapsrecht wil nakijken. Vaak vind ik meteen het antwoord op mijn vraag; in andere gevallen helpen de beknopte verwijzingen naar relevante rechtspraak en literatuur mij op weg.
De omslag van Van de BV en de NV is nog steeds geel. De laatste druk is bewerkt door Jaap Winter, Jan Berend Wezeman en Jean Schoonbrood.

Wat is mijn meest bijzondere bibliotheekherinnering?
Ik heb goede herinneringen aan een zaal bovenin de oude Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg in Leiden. Het was een zaal van de vakgroep Indo-Iraanse talen als ik mij niet vergis. Ik had daar als rechtenstudent natuurlijk niets te zoeken maar je kon er heerlijk studeren. In de zaal vol fraaie oude boeken heerste serene rust. Er waren een paar grote tafels met zware oude stoelen waar je lekker op zat en er was mooi natuurlijk licht.

Waarom ben ik lid van de Praktizijn?
Hoe onontbeerlijk elektronisch toegankelijke juridische informatie ook is (mijn huidige kantoor heeft al die dure abonnementen), voor mij gaat er niets boven een fysiek boek. De Praktizijn biedt haar leden een uniek elektronisch zoeksysteem en een indrukwekkende verzameling boeken voor een aantrekkelijke prijs. Vanaf de oprichting was Rutgers & Posch collectief lid van de Praktizijn. Zelf was ik jaren lang bestuurslid van de Praktizijns-Sociëteit.

www.rutgersposch.com

Dit boek is beschikbaar
in de Praktizijnsbibliotheek