Carel Erasmus

Carel Erasmus is advocaat voor ondernemers en oprichter van Advocaten van Oranje, een modern kantoor in Amsterdam voor zelfstandig werkende advocaten

 

Waarom heb ik dit juridische boek gekozen?
Dit is een boek dat ik al vaak in mijn carrière heb moeten openslaan. Om de zoveel tijd procedeer ik voor cliënten op het gebied van Intellectuele Eigendom, meestal merkenrechtkwesties, handelsnaamgeschillen of auteursrechtinbreuken. De laatste jaren zijn daar steeds vaker domeinnamen en internet-gerelateerde geschillen bijgekomen. Dit boek vormt voor mij een beetje de ‘bijbel van het IE’, want op vrijwel al die terreinen kan ik hier de juiste, of in ieder geval de eerste informatie vinden. Met trots kan ik zeggen dat ik inmiddels met twee procedures ook in het boek als voetnoot vernoemd sta. Beide keren betrof het een geschil omtrent overeenstemmende handelsnamen. Het is me overigens een raadsel waarom ze dit boek ‘Kort Begrip’ blijven noemen, want het is een pil van een boek!

Wat is mijn meest bijzondere bibliotheekherinnering?
Wat een vraag! Eens even denken, mag het ook over een andere bibliotheek gaan? In 2005 werkte in aan een documentaire over de Soldaat van Oranje (ja, vandaar de naam AdvocatenvanOranje..), en bracht ik veel tijd door in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Nationaal archief. Daar was ik eens specifiek op zoek naar een krantenartikel uit de New York Times. Het zou gaan om een smokkelboot die vanuit New York naar Ambon moest varen, om wapens te leveren aan de Molukkers. Erik Hazelhoff Roelfzema, die de boot zelf had geregeld, schreef erover in zijn autobiografie, maar had het artikel nooit meer kunnen vinden. Na een hele ochtend op microfiches te hebben gestaard van oude kranten, had ik het opeens voor mijn neus, compleet met foto. Ik heb het ingelijst en bij de opnames op Hawaii aan Erik overhandigd. Die vond het geweldig.

Waarom ben ik lid van de Praktizijn?
Omdat je er werkelijk alles kan vinden. Ik raad het elke nieuwe advocaat altijd aan. Je hebt toegang tot zo ongeveer elke juridische letter die ooit gepubliceerd is, en je kan er nog prettig zitten werken ook. Ik ben benieuwd naar de nieuwe ruimte die er straks in 2021 komt.

www.advocatenvanoranje.nl

Dit boek is beschikbaar
in de Praktizijnsbibliotheek