
Notariële aspecten van toekomstbestendige collectieve energievoorzieningen (o.a. WKO) (Sdu)
17 oktober, 2024 | 11:30
De gebouwde omgeving verduurzaamt, bijvoorbeeld door de aansluiting van gebouwen op een collectieve energievoorziening, zoals een warmte-koudeopslaginstallatie (WKO-installatie). Het ontwerp en de realisatie is kostbaar en de exploitatie is specialistisch werk. Veelal vervult daarom een professionele exploitant een rol in de realisatie en de exploitatie van de installatie. De goederenrechtelijke gerechtigdheid tot de WKO-installatie blijft gedurende de exploitatieperiode (meestal 25 of 30 jaar) via een opstalrecht bij de exploitant.
Zodra een appartementencomplex is gesplitst in appartementsrechten, is het vestigen van een opstalrecht vanwege het bepaalde in art. 5:117 lid 2 BW niet zomaar mogelijk. Ook voor nieuwbouw complexen geldt: als het opstalrecht eindigt na het verloop van de exploitatieperiode, dan is het niet zomaar mogelijk om een nieuw opstalrecht ten gunste van een andere exploitant te verlenen.
In deze cursus worden best practises besproken voor het opzetten van, en het werken met, een toekomstbestendige goederenrechtelijk WKO-structuur. Aan de orde komt onder meer een hoofd- en opstalrecht structuur en waarborgen van de continuïteit van warmtelevering door het opnemen van een opzegbevoegdheid of het vestigen van een onderopstalrecht onder ontbindende voorwaarden. Elke (kandidaat-)notaris werkzaam op het gebied van het onroerendgoedrecht komt hiermee in toenemende mate in aanraking!
Bestemd voor: Deze cursus is primair gericht op (kandidaat-)notarissen werkzaam op het gebied van het onroerendgoedrecht, maar zeker ook geschikt voor advocaten, (bedrijfs)juristen die veel met VvE-recht te maken hebben.
Aanmelden:
Gebruik code Praktizijn voor 10% korting voor leden van de Praktizijns-Sociëteit.
Aanmelden via deze link